maandag 29 oktober 2012

Prettige herfstvakantie!

Aan alle zesdeklassers en hun ouders: een prettige herfstvakantie! Geniet ervan, laad de batterijen volledig op en beleef maar veel leuke avonturen!
 
Tot na de vakantie!

dinsdag 23 oktober 2012

Pointillisme

Pointillisme is een schilderstroming uit de late 19de eeuw. Vroeger mengde men kleuren door gewoon beetjes verf door elkaar te roeren. Pointillisme zorgt voor een optisch bedrog. Door puntjes van verschillende kleuren héél dicht bij elkaar te plaatsen, lijkt het alsof de kleuren gemengd worden.

De leerlingen bekeken een aantal voorbeelden van deze stroming en gaven aan dat dit heel veel werk leek te zijn.



Iets wat ze een beetje later ook konden beamen toen ze zelf aan de slag gingen met hun stiften!

Samen gezellig kleuren.
 
Op en top concentratie!
 
Het monster van Jonas krijgt kleur! Zie je hoe hij mengt?
 
Quinten zet zich in.
 
Het resultaat van zijn inzet: een boom bedekt met stippen die vanop een afstand een echte herfstboom is!



Elektriciteit - doe de klik!

In de lessen techniek bespraken we heel wat elementen van elektriciteit! Ten slotte bekeken we ook hoe we er nu zelf kunnen voor zorgen dat we zuinig omgaan met de elektriciteit. Daarvoor surften we naar de site 'Doe de klik'. Wie meer wil weten, of zelf het spelletje proberen, klik op de onderstaande prent!

maandag 22 oktober 2012

Jarigen in de klas

15 oktober 2012

Hiep hiep hoera
een hele grote taart
voor Thibaut die vandaag verjaart!
 
 
 

Dank je wel voor die overheerlijke pannenkoeken!



21 oktober 2012

Hiep hiep hiep hoera
een hele grote taart
voor Karimkhan die vandaag verjaart!

 
Dank je wel voor de leuke potloden! Superhandig!



22 oktober 2012

Hiep hiep hiep hoera
een hele grote taart
voor Lars die vandaag verjaart!






Dank je wel voor die ijsjes! Het was een smulfestijn!









Een hele dikke proficiat!

Schilderijen voorstellen

De leerlingen kregen een aantal weken geleden een schilderij voorgeschoteld. Daar moesten ze een kijkwijzer op toepassen. Daarin stonden vragen over hun eerste indruk, de gevoelens die ze erbij hadden, de materialen en technieken die werden gebruikt ... De bedoeling was dat de leerlingen dit kort voorstelden voor de hele klas. Daarnaast moesten ze hier ook een creatieve opdracht aan verbinden. Vandaag beten de eerste groepjes de spits af.

Fien, Yentl en Nathan gaven een originele draai aan het vertellen van de kijkwijzer. Ze interviewden de schilder, een zekere Chinees-achtige Nathan!
 
Links zie je het schilderij dat Yentl, Fien en Nathan moesten bespreken. Fien maakte er een eigen creatie van. Zie jij de verschillen? Juist! Er zijn er bijna geen! Goed gedaan hoor!
 
Ook Britt en Tamira haalden het beste in zichzelf naar boven. Goed gedaan, meisjes!

Aboriginalkunst

Langzamerhand leren de zesdeklassers heel wat kunstvormen kennen. Deze keer kwam de aboriginalkunst aan bod. We leerden wat bij over de leefwijze van de aboriginals uit Australië en zagen dat hun kunst er als volgt uit ziet ..

 
We merkten de volgende dingen op:
- veel dieren
- puntjes rond hun tekening
- aardekleuren
 
Nu was het aan de zesde klas om zich te bewijzen. De leerlingen schilderden eerst hun tekenblad in een 'aardig' kleur en tekenden er daarna een dier op. De versiering aanbrengen was heel erg leuk.
Ja, we hebben echt wel mooie resultaten behaald! Prima gedaan, zesdeklassers!
 
Mengen, mengen, mengen
 
Wat een aardig kleurtje!
 
Daar verschijnt de eerste slang! Brrrr ...
 
 Stempelen maar!
 
Mooi hoor, Britt!
 
Samen de verf delen, niet altijd evident :).
 

Patronen met kleurpotlood

Eventjes een andere soort van knutselles. In plaats van echt iets te maken, gingen we experimenteren met verschillende potloodtechnieken. Het was leuk om dit allemaal eens te doen. Sommige leerlingen hadden bepaalde zaken al eens gedaan, voor anderen was het allemaal nieuw. Hopelijk gebruiken jullie deze technieken nog eens?!

Juf toonde alles aan het bord.
 
Onze resultaten!
 
Frotteren (een munt onder je blad leggen en er dan over kleuren) bleek superleuk te zijn!
 
Gelukkig kreeg de juf al haar centen terug!

Er was eens ...

Na de voorstelling van Roodkapje (zie elders op deze blog) mochten de leerlingen van de 5de en 6de klas samenwerken. Ze moesten in groepjes een sprookje ombouwen. Dat kon door een ander einde te verzinnen, een belangrijk hoofdpersonage te veranderen, een nieuw element in te bouwen ... Alles kon en mocht! Nadien genoten we van heel diverse toneeltjes!

Daaruit leerden we o.a. :
- dat we de hele ruimte moeten gebruiken en niet enkel een hoekje van het decor.
- dat we onze toneeltjes niet té lang mogen laten duren. Liever kort en krachtig!
- dat kostuums helpen om je in te leven in een andere rol!

Komaan, Britt, geef je helemaal!
 
 Dat lijkt een spannend toneel te zijn!
 

Zien we daar een echte Assepoester?
 
Komaan, wandelen in het bos!
 
O nee! Spannend!
 
Brr .. Een echte wolf?!
 
Waauw! Kevin is bijna onherkenbaar!
 
Femke was een héle boze koningin!
 
Mooi hoor, Jolien!

Verkiezingen

Op zondag 14 oktober waren het gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Hoog tijd om de leerlingen wat moeilijke woorden te leren: coalitie, meerderheid, voorkeurstem, lijsttrekker ... Niet simpel, maar doordat de leerlingen zo geïnteresseerd waren verliep het allemaal heel erg vlot! Het was natuurlijk spannend om ook de twee deelnemende papa's te volgen. Na een hele lessenreeks rond hoe België nu precies bestuurd wordt, bekeken we ook de uitslagen. Zowel op lokaal als nationaal vlak. Het was een boeiend wereldoriëntatithema!

Hoe wordt België bestuurd?
 
 
Knippen en plakken i.v.m. de verkiezingen!
 
 
Wie hoort nu bij welke partij?
 
 
Zoeken maar ...

donderdag 4 oktober 2012

Roodkapje of groenmutsje?

De enige, echte, wonderschone maar tevens bijzonder schalkse en waarachtige wederwaardigheden van mejuffrouw Roodkapje en signeurke, patéke, cadéke, Meneerke De Wolf.

Door de eeuwen heen hebben bekende sprookjes verschillende versies gekregen. Zo ook Roodkapje. Tweelicht & Zoon sprokkelde voor u het enige, echte, juiste, historisch correcte, perfecte verhaal! Een verhaal over drukke papa’s en groene slipjes, over slippers of bottinnen, over kleren en autosnelwegen, over bospaden en geen gps-kes, over wauwelende beesten en sprekende takken, over veel vlees en veel eten, over bossen en wie weet, zelfs over…tuinslangen.

Een sprookje over veel sprokkelhout en over wreed goed eten en kleine, lieve boerkes laten. En…soms wordt het bloedstollend om daarna snel de tranen van het lachen te laten rollen. Voor zowel langharigen als kletskoppen, voor jong en oud, voor believers en non-believers.
Het credo van dit Roodkapje luidt als volgt: verlaat af en toe het rechte pad…zo beleef je nog eens wat!

Er was eens een meisje dat Roodkapje werd genoemd, omdat ze altijd een rood kapje op haar hoofdje had. Ze woonde aan de rand van het bos … Zo begint het originele sprookje van Roodkapje. Hoe dikwijls zal deze zin door ouders/grootouders al niet voorgelezen zijn aan kinderen? Miljoenen en miljoenen keren, voorzeker! Uiteraard vormt het meest gelezen sprookje ooit, ook een ideale insteker voor jeugdtheatermakers. Wij tonen u in één weekend twee héél uiteenlopende versies.

Dit was het toneel waar wij deze namiddag gingen naar kijken. Het was een verrassend nieuwe kijk op het bekende sprookje. We waren onder de indruk van het decor, het gebruik van de multimedia, de verschillende kostuums, het feit dat er slechts 3 acteurs waren, het braaksel op de kleren van Roodkapje en Bomma Bos. En oh ja, dat er twee acteurs bijzaten die in Familie spelen! Waaaaaauw ... (zucht)

Ja, wij vonden het een mooi toneelstuk! Dank je wel, gemeente en cultuurdienst!

Sfeerbeeld
 
Roodkapje onder het braaksel
 
Papa, haas, boswachter, wolf ... Nog iets?! Veelzijdige acteur hoor!
 
Dag Bomma Bos!