zondag 18 november 2012

Sociale vaardigheden en leren leren

Wij werken heel vaak aan 'leren leren' in de zesde klas. Het is belangrijk dat de leerlingen al een aantal tips in hun achterzak hebben voor als ze naar het secundair onderwijs gaan. In de klas werken we hier elke week aan.

De ene week leren de kinderen zichzelf kennen, leren ze taken aanpakken, werken ze aan bepaalde opdrachten ... in de bundel 'Stippestappen'. Op die manier brengen we ze heel wat vaardigheden bij.

Die vaardigheden mogen ze dan de andere week toepassen in hoekenwerk. Natuurlijk komen die ook dagdagelijks aan bod in de klas: contractwerk, huistaken maken, studeren ...

Eén van de opdrachten die ze onlangs mochten doen, was een groepswerkje. De leerlingen werden in groepen van 4 à 5 verdeeld. Ze kregen een lijst met spullen. Die mochten ze (zogezegd) gebruiken om op trektocht te gaan. Eén probleem, ze mochten elk maar 8 kilogram meenemen. Ze moesten dus heel goed overleggen en discussiëren. Daarbij kregen ze ook allemaal een taak: voorzitter, tijdsbewaker, materiaalmeester, bemiddelaar ... Achteraf bespraken we deze taken. We leerden heel wat bij!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten